Έξυπνο σπίτι

Έξυπνο σπίτι / Smart home

Τι είναι το Έξυπνο Σπίτι

Μπορείτε να φανταστείτε μια καθημερινότητα στην οποία, όλες οι δουλειές ρουτίνας θα γίνονται «μαγικά» διχως καν το πάτημα ενός κουμπιού;   Στην εποχή μας το “έξυπνο σπίτι / smart home” δεν είναι πλέον μια πολυτέλεια για τους λίγους αλλά μια προσιτή λύση για όλους.

Μήπως λοιπόν:

 •   Θα θέλατε να κάνετε την διαμονή στο χώρο σας πιο ευχάριστη και εύκολη ενώ το σπίτι σας αλληλεπιδρά μαζί σας?
 •   Σας ενδιέφερε η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας?
 •   Θέλετε να κάνετε τον χώρο σας ασφαλέστερο?
 •   Πρέπει  να προστατεύσετε ένα δικό σας πρόσωπο που ζεί μόνο του και να κανετε πιο εύκολη την καθημερινότητά του?

Το έξυπνο σπίτι είναι η απάντηση.

Οποιαδήποτε κατοικία, ακόμα και παλιά χωρίς καλωδιακές υποδομές μπορεί άμεσα να αναβαθμιστεί δραματικά χωρίς ΚΑΜΙΑ επέμβαση ή μερεμέτι, εύκολα και γρήγορα.   Επιπλέον η πρόσβαση στο διαδίκτυο ΔΕΝ είναι απαραίτητη, παρά μόνο για τις μη αυτοματοποιημένες ενέργειες.

Πυρανιχνευτές, αισθητήρες πλημύρας/υγρασίας, συναγερμοί, κάμερες, λέβητες, σώματα καλοριφέρ, ψυγεία και πλυντήρια αποτελούν μερικές μόνο από τις συσκευές που μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός  έξυπνου κτιρίου.

Στοιχεία Έξυπνου σπιτιού

Το δίκτυο του έξυπνου σπιτιού αποτελείται απο τον controller, τους αισθητήρες(κίνησης, καπνού, θερμοκρασίας, υγρασίας κτλ)  και τους διακόπτες (πρίζες, ντουί, ρεοστάτες, κτλ).   Οι αισθητήρες  δίνουν πληροφορίες ασύρματα στον controller, και αυτός με τη σειρά του, δίνει εντολές στους διακόπτες που εκτελούν την αναμενόμενη ενέργεια.  

Ο αισθητήρας υγρασίας για παράδειγμα, θα δώσει την πληροφορία στον controller ότι το υπόγειο πλημυρίζει.  Ο controller  με τη σειρά του θα στείλει την εντολή στην ηλεκτροβάνα να κλείσει την παροχή του νερού, θα μας ειδοποιήσει με mail, θα ανοίξει κάποιο φώς (οπτική ειδοποίηση) και θα σημάνει το συναγερμό με συγκεκριμένο ήχο (ακουστική ειδοποίηση).   Ο πυρανιχνευτής θα μπορούσε να ξεκινήσει αντίστοιχη ενέργεια για μια φωτιά.

Δεν χρειάζεται καμια καλωδίωση μιας και ολοι οι αισθητήρες λειτουργούν με μπαταρία.  Καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και με μια μικρή μπαταρία μπορούν να λειτουργούν πάνω απο 2-3 χρόνια.  Οποιαδήποτε υφιστάμενη πρίζα/διακόπτης γίνεται “έξυπνη” με την προσθήκη (εσωτερικά) μιας πολύ μικρης συσκευής.

Ο κάθε αισθητήρας μπορεί να έχει το ρόλο του σε πολλαπλά υποσυστήματα/σενάρια.  Για παράδειγμα ο αισθητήρας κίνησης μπορεί να ανοίγει το φώς αν είστε παρών, αλλά και να ανοίγει τον συναγερμό αν λείπετε, εξασφαλίζοντας έτσι και την οικονομία στην επένδυσή σας.

Δυνατότητες εξυπνων σπιτιών

Η τεχνολογία έξυπνων κτιρίων λοιπόν, καθιστά δυνατή την διαχείρηση, έλεγχο και αυτοματισμό ΟΛΩΝ των συσκευών που λειτουργούν με ηλεκτρισμό,  μέσω ενός ασύρματου δικτύου που καλύπτει το σύνολο του σπιτιού σας ή της επιχείρησής σaς.  Αν η ανάγκη σας λοιπόν είναι:Έξυπνο σπίτι / Smart home

 • Όταν επιστρέφετε, το σπίτι να έχει την θερμοκρασία που θέλετε
 • Τα περιμετρικά φώτα νά ανοίγουν αν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός σας
 • Να ποτίζεται ο κήπος σας καθώς λείπετε για μέρες
 • Με την αυγή ή το σούρουπο να ανοίγουν/κλείνουν τα φώτα, παράθυρα, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή αυτόματα
 • Να ενημερώνεστε ότι τα παιδιά σας γύρισαν σπίτι
 • Το κλείδωμα/ξεκλείδωμα της εξώπορτά σας απο μακριά
 • Η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας, συνολικά ή και μεμονομένα και η δημιουργήσετε σενάρια που την ελαχιστοποιούν
 • Να γνωρίζετε αν στο σπίτι τους οι ηλικιωμένοι γονείς σας, άνοιξαν το ντουλάπι με τα φαρμακά τους σήμερα.
 • Να ενημερώνεστε για όλα τα παραπάνω με μια ματιά στο κινητό σας.

Αρχίζοντας με βασικές λύσεις έξυπνων κτιρίων, μπορείτε σταδιακά να μεταμορφώσετε τις λειτουργείες του σπιτιού σας ολοκληρωτικά.

Οι λύσεις που προσφέρει η GTSN βασίζονται αποκλειστικά σε ανοιχτό κώδικα (openenHAB/Home assistant) αλλά και σε εμπορικά διαθέσιμους controllers.   Αυτό αφενός καθιστά την επένδυσή σας πολύ πιο ευέλικτη καθώς οι υποδομή σας θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται εύκολα και σύμφωνα με τις ανάγκες σας.  Αφετέρου καλύπτονται οποιεσδήποτε αλλαγές και βελτιώσεις στην τεχνολογία χωρίς αλλαγές του βασικού εξοπλισμού.

Είναι επίσης κρίσιμη η επιλογή μας να βασιζόμαστε σε αυτόνομους controllers, αντί για cloud systems, έτσι ώστε να αποφεύγονται προβλήματα αξιοπιστίας (όχι σταθερό internet), ταχύτητας, και ασφάλειας

Πάνω απο 250 κατασκευαστές που κατασκευάζουν πάνω απο 1500 διαφορετικά προιόντα και πάνω απο 120 εκατομμύρια έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούνται παγκόσμια, καθιστούν τις κατοικίες  αρωγούς στις ανθρώπινες επιλογές και ανάγκες.   Το όριο είναι η φαντασία σας.